יעקב רוזן 9 רמת גן

077-8038529 ✆

מחקר חוצה תרבויות: זיהוי רגשות באמצעות קולות רגשיים לא מילוליים

תקשורת רגשית היא מרכיב חיוני בתקשורת בין-אישית. היכולת לשתף ולהבין רגשות דרך אותות קוליים לא מילוליים, כמו צעקות וצחוקים, משחקת תפקיד מרכזי בהעברת מידע חיוני. מחקר זה מתמקד בבחינת היכולת לזהות רגשות בסיסיים באמצעות קולות רגשיים לא מילוליים בקרב שתי קבוצות תרבותיות שונות מאוד: משתתפים מערביים ושבט ההימבה המבודד בנמיביה.

הבסיס התאורטי: אוניברסליות מול ייחוד תרבותי


למרות הבדלים ברקע תרבותי, השפה והאקולוגיה, ישנם מאפיינים משותפים לכל בני האדם. אותות רגשיים, כמו הבעות פנים וקולות רגשיים, עשויים להיות חלק ממערכות תקשורת אוניברסליות שנבחרו אבולוציונית. מחקרים קודמים הראו שהבעות פנים של רגשות בסיסיים, כגון שמחה, כעס, פחד, עצב, גועל והפתעה, מוכרות על ידי אנשים מתרבויות שונות. לעומת זאת, זיהוי רגשות באמצעות קולות רגשיים לא מילוליים נחקר פחות, במיוחד בתרבויות מבודדות.

מטרות המחקר: הבנת יכולת הזיהוי חוצה התרבויות


המחקר הנוכחי נועד לבדוק האם קולות רגשיים לא מילוליים מזוהים באותה צורה על ידי אנשים מתרבויות שונות, ולהבין האם ישנם רגשות בסיסיים שהזיהוי שלהם הוא אוניברסלי. המחקר כולל השוואה בין משתתפים מערביים לבין קבוצת נמיביים מכפרים מבודדים, הידועים כקבוצות הימבה.

שיטות מחקר: גישה ניסויית חוצה תרבויות


המחקר כלל שתי קבוצות משתתפים: קבוצה מערבית וקבוצת נמיביים מהכפרים המבודדים. כל משתתף שמע סיפור קצר המעורר תגובה רגשית ולאחר מכן הושמעו לו שני קולות רגשיים – אחד מהקטגוריה הרגשית המתאימה לסיפור והשני מסיח דעת. המשתתף נדרש לזהות איזה מהקולות מתאים לרגש המתואר בסיפור. השימוש בשתי קבוצות תרבותיות כה שונות אפשר לבחון את הטענה לאוניברסליות של זיהוי הרגשות.

תוצאות המחקר: ממצאים מפתיעים על זיהוי רגשות


הממצאים הראו כי משתתפים מערביים יכלו לזהות בהצלחה קולות רגשיים של קבוצת ההימבה, וההיפך גם נכון – משתתפי ההימבה הצליחו לזהות את הרגשות בקולות הרגשיים של המערביים. רגשות כמו כעס, גועל, פחד, עצב והפתעה זוהו בהצלחה על ידי שתי הקבוצות. עם זאת, רגשות חיוביים כמו הישג, הנאה חושית ורוגע זוהו בצורה ברורה רק בתוך התרבויות ולא מעבר להן.

ניתוח ודיון: ההבדלים בין רגשות חיוביים לשליליים


התוצאות תומכות ברעיון שישנם אותות קוליים לרגשות בסיסיים שהם אוניברסליים לתקשורת בין בני אדם, ואינם תלויים בתרבות מסוימת. זה מצביע על כך שאותות רגשיים אלו עשויים להיות חלק מתפקודים אבולוציוניים שנבחרו לאורך הדורות. עם זאת, האותות לרגשות חיוביים כנראה תלויים יותר בהקשר תרבותי ספציפי. ייתכן שהסיבה לכך היא שהתקשורת של רגשות חיוביים משמשת בעיקר לגיבוש חברתי בתוך קבוצות, ולכן אינה נפוצה בין תרבויות שונות.

מסקנות והשלכות: הבנה חדשה של תקשורת רגשית


המחקר מחזק את התיאוריה שיש רגשות בסיסיים שהם חלק ממורשת פסיכולוגית משותפת לכל בני האדם ויכולים להיות מזוהים באמצעות אותות קוליים לא מילוליים. זה מצביע על כך שאותות רגשיים אלו עשויים להיות חלק מתפקודים אבולוציוניים שנבחרו לאורך הדורות. כמו כן, המחקר מדגיש את החשיבות של הבנת ההבדלים התרבותיים בזיהוי רגשות, במיוחד כאשר מדובר ברגשות חיוביים. הבנה זו יכולה לסייע בשיפור התקשורת הבין-תרבותית ולהעמקת ההבנה של תהליכים רגשיים אנושיים.

צור קשר

077-8051013 ✆

subtextacademy@gmail.com

סניף רמת גן

סניף חיפה