יעקב רוזן 9 רמת גן

077-8038529 ✆

שפת גוף בעידן הזום: איך שפת גוף באונליין שונה מפגישה פיזית, וכיצד לשדר ביטחון מרחוק

בשנים האחרונות, במיוחד בעקבות ההתפשטות של מגפת הקורונה, הפכה תקשורת וירטואלית לפלטפורמה עיקרית למפגשים מקצועיים, לימודיים וחברתיים. פלטפורמות כמו זום, מיקרוסופט טימס ו-google meet הפכו לחלק מהשגרה, אך יחד עם המעבר לפגישות מקוונות, נוצרו אתגרים חדשים בהעברת מסרים באמצעות שפת הגוף. בשיחה פנים אל פנים, שפת הגוף מהווה חלק משמעותי מהתקשורת הלא-מילולית שלנו, אולם כאשר אנחנו נמצאים מול מצלמה, השפעתה של שפת הגוף משתנה וצריך להבין איך להתמודד עם זה.

הבנת השפעת שפת הגוף בעידן הזום תסייע לנו לשדר ביטחון ולהגביר את אפקטיביות ההתקשורת מרחוק. במאמר זה נבחן את ההבדלים בין שפת גוף באונליין לבין פגישה פיזית, וכן את הכלים שיכולים לעזור לנו לשדר סמכות וביטחון בשיחות וידאו.

 

הבדלים בין שפת גוף באונליין לפגישה פיזית


בפגישות פנים אל פנים, שפת הגוף תופסת מקום מרכזי. תנועות ידיים, הבעות פנים, קשר עין, תנוחות גוף, ואף המרחק הפיזי בין המשתתפים – כל אלו מסייעים להעביר מסרים רגשיים, תחושת נוחות או חוסר נוחות, ולהביע סמכות או חום אנושי. כאשר אנחנו נפגשים פנים אל פנים, כל פרט קטן בשפת הגוף יכול לשדר הרבה על מצב הרוח, הכוונות והמניעים של האדם.


כשהמעבר לפגישה וירטואלית מתרחש, כמה מהיבטים של שפת הגוף נהפכים לפחות בולטים. לדוגמה, קשר עין ישיר עם אדם בעין ממשית הוא טבעי, אך במפגש אונליין יש קושי למקם את המבט במצלמה בזמן שצופים במסך. זה עשוי לגרום להרגשה שהקשר עם האדם השני לא אמיתי, או שהוא לא שומר על קשר עין. גם תנועות הידיים והגוף מוגבלות כאשר אנו מצולמים רק ממותן ומעלה. יתרה מכך, חוסר קשר פיזי ותחושת "המרחק הווירטואלי" יכולים להשפיע על איך אנו מבינים את המסרים של הצד השני ולהפוך את המפגש לפחות אינטימי.

 

כיצד לשדר ביטחון דרך שפת גוף בזום


למרות ההגבלות שיכולות להתעורר כשיש לנו רק מצלמה ומסך, ישנן מספר טכניקות שיכולות לעזור לנו לשדר ביטחון בסביבה וירטואלית:

  1. מיקום המצלמה: המיקום הנכון של המצלמה חשוב מאוד. מצלמה נמוכה מדי או גבוהה מדי עשויה ליצור זווית לא טבעית ולהפוך את השיחה לפחות נוחה. יש להניח את המצלמה בגובה העיניים, כך שתיווצר תחושת חיבור טבעית יותר עם המשתתפים האחרים. המיקום הנכון גם מסייע למנוע תחושות של "ירידה" או "הסתכלות מלמעלה" על האדם השני, דבר שיכול ליצור תחושת ניכור.
  2. קשר עין עם המצלמה: גם אם זה לא תמיד קל, חשוב לשמור על קשר עין עם המצלמה ולא רק עם התמונה של האדם השני על המסך. שמירה על קשר עין היא דרך לשדר סמכות, ביטחון ונכונות להקשיב. גם אם לא תוכל לראות את תגובות הצד השני ישירות, תחושת הקשר שנוצרת על ידי מגע עין יכולה להעצים את היכולת לשדר מקצועיות.
  3. שפת גוף פתוחה: אפילו בזום, תנועות הידיים והבעות פנים עדיין משחקות תפקיד חשוב. השתדל לשמור על שפת גוף פתוחה ומזמינה – אל תתמקד בתנוחות גוף סגורות כמו חיבוק עצמי או התכנסות פנימה. שמירה על יציבות הגוף והצגת גישה חיובית דרך הבעות פנים – חיוך, קריאת רגשות, ותשומת לב לתגובה של הצד השני – תסייע לך לשדר ביטחון ולהגביר את האפקטיביות של השיחה.
  4. השתמש בשפת הגוף שלך במודעות: תנועות כמו הושטת ידיים, מחוות מבוטאות או אפילו מהירות הדיבור שלך יכולים להעביר מסר חזק, גם אם אינם גלויים כל הזמן. הכוונה כאן היא להיות מודע לתנועות הגוף שלך ולהשתמש בהן כדי להחיות את השיחה ולהעביר את המסר בצורה ברורה.
  5. שימו לב לסביבה: הקפד על רקע מסודר ונעים. רעש background או סביבה לא מסודרת עשויה להשפיע על הרושם שאתה משדר. רקע פשוט ונקי משדר מקצועיות ומסייע למנוע הסחות דעת.

 

היתרונות והאתגרים של שפת גוף בזום


למרות האתגרים שהוזכרו, יש גם יתרונות בעבודה עם שפת גוף בזום. למשל, בשיחה וירטואלית קל יותר לשלוט בתנוחות הגוף שלך ולשמור על מיקוד בנושאים עיקריים. המצלמה מאפשרת לך להיות מודע לכל פרט קטן שקשור לשפת הגוף שלך, ומסיבה זו יש לך אפשרות לשדר יותר ביטחון על ידי עבודה על הבעות הפנים והקול שלך בצורה מדויקת.


אולם, יש צורך לזכור שגם כאשר השיחה היא וירטואלית, המודעות לאותם פרטים קטנים יכולה לשדר ביטחון ולהבטיח שהתוכן מועבר בצורה הטובה ביותר.

 

סיכום


שפת גוף בעידן הזום מציבה אתגרים חדשים, אך יחד עם זאת, היא גם מספקת הזדמנויות להעצמת ההשפעה האישית. באמצעות עבודה על פרטים כמו מיקום המצלמה, קשר עין עם המצלמה, שפת גוף פתוחה והקפדה על סביבה מסודרת, ניתן לשדר ביטחון ונוכחות גם כאשר הפגישה אינה פיזית. בזום, בדיוק כמו במפגש פנים אל פנים, שפת הגוף היא כלי עוצמתי שמסייע בתקשורת מקצועית ויעילה.

צור קשר

077-8051013 ✆

subtextacademy@gmail.com

סניף רמת גן

סניף חיפה